VAD ÄR HYPNOS? 

Hypnos är ett tillstånd mellan vakenhet och sömn. Hypnos är ett aktivt tillstånd där ditt medvetande är vaket men kroppen är i fullständig avslappning. Det är ett mycket skönt tillstånd. Det finns ingen som kan sätta någon annan i hypnos utan personens tillstånd. All hypnos är självhypnos. 

 

Myter och missuppfattningar om hypnos

Här kommer de vanligaste myterna och missuppfattningarna om Hypnos:

 

Vissa tror att man avslöja sina innersta hemligheter i hypnos, vilket inte är sant.

 

Vissa tror att man är helt borta under hypnos och att man inte förstår vad som händer. Det skulle var svårt att bedriva hypnoanalys om klienten är helt borta. Din kropp är dock i en härlig avslappning och ditt sinne är helt fokuserat på din inre värld, alltså ett behagligt tillstånd mellan vakenhet och sömn.

 

Tron att man inte minns det som hänt efter hypnos är också en myt. Det går att suggerera bort minnena men det finns ingen anledning att göra det för det fyller ingen funktion i terapin.

 

Nästa myt handlar om hypnotisörens makt att påverka dig att göra saker mot din vilja. Du skulle reagera direkt om någon försökte påverka dig att gå emot din egen vilja när du är i hypnos. 

 

En annan myt är att man kan fastna i hypnos. Det är helt omöjligt eftersom hypnos är ett tillstånd mellan vakenhet och sömn. Skulle något hända så kommer klienten omedelbart slå upp sina ögon.

 

Det kan ju vara bekvämt att tro att det bara är ett fåtal som kan bli hypnotiserade, men det är fel. Alla med normal intelligens kan bli hypnotiserade, men eftersom vi är olika kan man behöva olika tid och sätt att komma ner i trance.

 

Att hypnos skulle vara fejk glöm det. Man började använda hypnos som bedövningsmedel när man gjorde kirurgiska ingrepp på människor i Indien. Patienten kände ingen smärta. När hypnos skulle introduceras i väst som bedövning hade man redan upptäckt eter. Jag testade själv hypnos som bedövningsmedel hos tandläkaren när jag skulle laga ett hål hos tandläkaren. Medan tandläkaren gick ut gjorde jag en lätt självhypnos. Tandläkaren var förvånad och sa att tanden måste vara död för jag reagerade inte när han borrade. Det var det bästa tandläkarbesöket jag varit på.

 

Att man som hypnotisör skulle behöva speciella krafter för att sätta folk i hypnos är uteslutet

Hypnos i sig är ingen terapi utan bara ett tillstånd av total avslappning med ett sinne som är fokuserat.

Hypnos är ett alldagligt tillstånd och är inte magi.